Foto: TT/Anders Wiklund, Arkiv

Dubbelmördaren Anders Eklund ansöker om tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Anders Eklund, som för tio år sedan dömdes till livstids fängelse för morden på tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren, kommer att ansöka om att få sitt straff tidsbestämt.

– Vi har inte skickat in något, men det kommer att ske så småningom, säger Anders Eklunds advokat Hanna Lindblom.

Engla Juncosa Höglund försvann från sitt hem i Stjärnsund utanför Hedemora 5 april 2008. Två dagar senare greps Anders Eklund efter att hans bil identifierats på en bild som en privatperson tagit.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

När Eklund greps blev han DNA-testad och denna test gav träff; han kunde kopplas till mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun nästan åtta år tidigare. Då erkände han även att han dödat Engla Höglund och han visade polisen till den plats i Gästrikland där hon fanns.

Anders Eklund dömdes i oktober 2008 till livstids fängelse.

Har avtjänat tio år i år

Nu kommer dock Eklund att ansöka om att få straffet tidsbestämt, något Expressen var först med att berätta.

Eklunds advokat har inte varit i kontakt med honom om detta ännu.

– Vi kommer att ta kontakt senare, jag har inte så mycket mer att säga om det nu, säger Hanna Lindblom.

Den som avtjänat minst tio år av sitt straff har enligt lag rätt att ansöka om att få sitt livstidsstraffet tidsbestämt. Detta räknas från det att man frihetsberövats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet