• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Anders Eklund begär att få sin livstidsdom omvandlad till ett tidsbestämt straff Foto: TT

Anders Eklund vill få livstidsstraffet tidsbestämt

Publicerad

Engla Höglund och Pernilla Helgrens mördare Anders Eklund begär nu att få sitt straff tidsbestämt.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att det är andra gången Anders Eklund ansöker om tidsbestämt straff. Den uppgiften är fel.

Den sjätte maj ska tingsrätten i Örebro ta ställning till om Anders Eklunds livstidsstraff kan omvandlas till ett tidsbestämt straff.

När tio år, från det att man frihetsberövats, av ett livstidsstraff har avtjänats har man rätt att ansöka om att få straffet tidsbestämt.  För Eklunds del hade de tio åren gått 2018. I juli förra året ansökte han om ett tidsbestämt straff. Det är den ansökan som nu tingsrätten ska ta ställning till.

Begär 18 år

Anders Eklund yrkar på ett 18 års långt fängelsestraff, eller den tid som tingsrätten finner lämplig.

Så sent som i december förra året  slog en utredning från Rättsmedicinalverket fast att Eklund löper hög risk att återfalla i brottslighet om han släpps ut i samhället och att han inte tagit till sig den behandling han genomgått.

Eklund sitter för närvarande på kriminalvårdsanstalten i Tidaholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet