Foto: Arkivbild

Utredning visar: ”Hög risk” att Anders Eklund återfaller i allvarlig brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Anders Eklund löper hög risk för att återfalla i brottslighet om man han skulle släppas ut i samhället, det slår en utredning som Rättsmedicinalverket lämnat in till Örebro tingsrätt fast. I utlåtandet framgår att dubbelmördaren inte tagit till sig behandlingen han gått igenom eller insett sin egen problematik.

Utredningen är gjord med anledning av att Anders Eklund ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. En forensisk socialutredare, en psykolog och två rättspsykiatriker har under 30 timmar testat och intervjuat Anders Eklund vid den rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm och på anstalten Tidaholm.

Misshandlades svårt

Till Tidaholm flyttades han 2014 efter att han misshandlats svårt av två medfångar på Norrtäljeanstalten. Sedan dess sitter han på en avdelning för svårplacerade personer men han har enligt personal som utredarna pratat med, svårt att umgås med de andra intagna.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Saknar ånger

Vid tester framkommer det att Anders Eklund saknar ånger, empati och skuldkänslor. Han har ”problem med insikt i sin egen problematik”, stora skulder och saknar socialt stöd för ett liv utanför murarna.

Sammantaget bedömer utredarna att det föreligger en hög risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Dömdes för uppmärksammade mord

Anders Eklund dömdes till livstids fängelse 2008. Bland annat för morden på Pernilla Hellgren, 30, i Falun och Engla Höglund, 10, i Stjärnsund.

I utredningen framkommer det att vid en eventuell frigivning planerar Anders Eklund att flytta till en ny ort. Han tänker också byta namn för att slippa negativ uppmärksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Morddömde Anders Eklund

Mer i ämnet