Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur specialistsjuksköterskan Andreas påverkades av åren inom covid-vården i klippet Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Andreas blev sjukskriven efter två år inom covidvården i Falun: ”Önskar mer stöd när man ska tillbaka”

Publicerad

Andreas Thelander var en av alla de regionanställda som fick lämna sin ordinarie arbetsplats för att arbeta med svårt sjuka covidpatienter under de mest intensiva perioderna av pandemin.

Idag är han sjukskriven och efterlyser mer stöd för de som arbetat inom covidvården.

– Att arbeta inom covidvården var en väldigt annorlunda upplevelse. Det var lite läskigt men vi hade samtidigt inget annat val när vi såg hur sjuka patienterna var, säger han.

Andreas arbetar som specialistsjuksköterska på barnavdelningen och på dagvårdsenheten på barnkliniken. Han har arbetat som sjuksköterska i drygt 17 år. I mars 2020 blev han utlånad till den första covidavdelningen som sattes upp på Falu lasarett.

– Det var svårt sjuka patienter som krävde mycket omvårdnad. Det här var på en helt annan nivå än vad vi är vana vid.

Blev sjukskriven

Andreas blev utlånad även under andra vågen men i höstas kom han tillbaka till sin ordinarie arbetsplats. Men efter några månader blev han sjukskriven på grund av stress.

– Jag är inte förvånad över att det hände efter de intensiva åren, men jag är ledsen över att det hände mig, att jag inte kan leva upp till den bild jag har av mig själv och vad jag klarar av.

Efterlyser mer stöd

Nu efterlyser Andreas att personalen får rätt förutsättningar för att klara av vården och mer stöd till de som arbetat inom coronavården för att till exempel undvika att många blir sjukskrivna.

– Man får inte heller glömma bort de som varit kvar på sina avdelningar. De har ju fått ett mycket större jobb när vi som varit utlånade har varit borta.

Enligt Region Dalarnas HR-direktör ser de än så länge inga ökningar när det gäller sjukskrivningar bland sjukvårdspersonal efter de mest intensiva pandemiåren. Men de följer läget noggrant och har startat en undersökning av arbetsmiljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet