Två av anmälningarna efter 1 maj riktas mot polisen själva. Foto: Erica Stenback

Flera anmälningar efter 1 maj – två riktas mot polisen

Publicerad

Ett tiotal anmälningar har kommit in till polisen efter 1 maj-demonstrationerna i Ludvika. En av anmälningarna rörde hets mot folkgrupp.

Det blev ett relativt lugnt 1 maj-firande i Ludvika utan några större polisiära ingripanden. Totalt har det kommit in tio anmälningar som rör händelser kopplade till demonstrationerna.

Två av anmälningarna är riktade mot polisen själva. Det rör dels att NMR fått sitt tillstånd och att de tilläts bära fanorna med tyrrunan och ha sköldar. De anmälningarna kommer att utredas på polisens avdelning för särskilda utredningar.

Clowner fick inte marschera

Polisen upprättade själva en anmälan mot gruppen ”Clowner mot nazism” då de marscherat utan tillstånd. Men misstankarna om brott mot ordningslagen är nedlagda och anmälan likaså:

– Det var en ej tillståndsgiven sammankomst men det är nedlagt eftersom inga personer kunde identifieras och därmed finns det inget spaningsuppslag, säger Henrik Olars, polisområdeskommunikatör i Dalarna.

Drönare flög trots förbud

En anmälan rör en drönare som kom flygande över ett område där polisen upprättat flygförbud och restriktioner enligt polislag 24. Personen som höll i styrspakarna är nu misstänkt för brott mot luftfartslagen.

Inom samma område med tillfälliga restriktioner kastade någon en så kallad banger, ett knallskott, vilket genererade ytterligare en anmälan.

Anmälde hets mot folkgrupp

En anmälan gjordes angående hets mot folkgrupp men den är nedlagd. Utöver de redan nämnda gjordes ett par anmälningar till, bland annat om olaga affischering.

En person avlägsnades under dagen med hjälp av polislag 13 och en annan ombads att avlägsna sig och gjorde så.

13 § Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling skall kunna avvärjas.

24 § I samband med allvarliga störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten får Polismyndigheten, om det är nödvändigt för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas, förbjuda tillträde till ett visst område eller utrymme. Detsamma gäller om det finns risk för sådana störningar.

Källa: lagen.nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - 1 maj Ludvika

Mer i ämnet