Hans, 52, stod upp mot nazisterna – nu hyllas hans agerande

Uppdaterad
Publicerad

När nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) marscherade genom hans gamla hemstad kände Hans Laurin att han inte bara kunde stå tyst och se på:
– Jag var tvungen att agera och därför gjorde jag det.

I filmen här ovanför syns hur Hans Laurin, 52 år, konfronterar personer ur NMR:s demonstrationståg den 1 maj i Ludvika. Det var hans första möte med nazisterna den dagen men det skulle inte bli det sista.

– Det första jag gjorde var att jag ställde mig framför dem när de skulle börja marschera. Jag stod där och drack min kopp choklad. Min tanke var väl att inte agera våldsamt utan bara vara i vägen för dem, säger Hans Laurin.

– Och så sa jag åt dem att hålla tyst när de började ropa sina ramsor.

Blev filmad

NMR-sympatisörer var snabbt framme för att fotografera och filma honom.

– De undrade om yttrandefriheten och demonstrationsrätten inte skulle gälla alla men då sa jag att det beror ju på vad man uttrycker också. Vill man som organisation inte ha varken yttrandefrihet, fri press eller demonstrationsrätt, hur kan man då åberopa demonstrationsrätten?

– Det sa jag till dem när de filmade mig, och att de skulle hålla käften, så att de fick det på film också.

Återvände till barndomsstaden

Han är född och uppvuxen i Ludvika men numera bor Hans Laurin, 52 år, i Malmö. När han hörde att NMR fått tillstånd att demonstrera i Ludvika tvekade han inte på att återvända hem.

– Det känns fruktansvärt att det finns nazister som går på våra gator idag. Jag trodde att vi hade kommit längre. Det är 2018 nu, inte 1930-talet.

Hundratusentals har sett klippet

I ett filmklipp som publicerats på bland annat Facebook och Twitter syns ett annat av Hans Laurins möten med NMR-tåget under dagen.

Han står vid sidan om demonstrationsvägen och när NMR:s slagord ”Vit revolution – utan pardon” skanderas ropar han till svar ”...och små snoppar!”

– Att jag sa som jag sa, det kom helt spontant. Det var kanske löjligt och pubertalt men det var för att förlöjliga dem. Jag tror att det är bättre att bemöta dem med humor och ironi än med hat, säger Hans Laurin.

Hur vågar du?

– Rent ut sagt, vafan, ska alla gå runt och vara rädda? Vi vet att det här är nazister, de har mördat och misshandlat, det är en våldsam organisation. Men är man inte mot dem så är man med dem. Det kanske låter hårt, men nej, jag kände att jag var tvungen att agera och därför gjorde jag det.

Hyllas för sitt agerande

I takt med att folk sett filmklippet på Hans har han hyllats för att han stod upp mot nazisterna. Ett par organisationer i Dalarna har hört av sig och många privatpersoner har skrivit till honom och tyckt att han gjort något bra. En del har sagt att hans agerande betydde mer än politikers besök och kändisars uttalanden.

– Det var bara jag som blev förbannad helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - 1 maj Ludvika

Mer i ämnet