Mattias Skarp, chef för lokalpolisområde Falun, berättar varför skillnaden mellan Falun och Borlänge är så stor när det gäller anmälda narkotikabrott. Foto: SVT

Narkotikabrott ökar på flera håll i länet – Borlänge i topp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar för narkotikabrott ökar på flera håll i länet, det visar statistik som SVT tagit fram. Ökningen beror på vilka resurser som läggs enligt polisen, och mest resurser har de senaste åren lagts i Borlänge.

SVT har tagit fram statistik över hur många anmälningar som gjorts de senaste fem åren av olika typer av narkotikabrott. Borlänge är den kommun där flest anmälningar gjorts sett över de senaste fem åren vad gäller eget bruk, framställning, innehav och överlåtelse av narkotika.

Falun som ligger två mil bort och som har liknande antal invånare hade drygt hälften så många anmälda narkotikabrott under perioden.

Droger bland unga

Även i Hedemora, Malung-Sälen och Mora syns en trend av ett ökat antal anmälda brott under de senaste åren. Framförallt när det gäller eget bruk av narkotika.

I klippet ovan kommenterar chefer från lokalpolisområde Falun och Borlänge statistiken.

Här berättar Mattias Skarp ,chef för lokalpolisområde Falun, om hur polisen satsar under de kommande åren:

Antal anmälda narkotikabrott i snitt 2015-2019 / 100 000 invånare

Avesta kommun701Borlänge kommun887Falu kommun494Gagnefs kommun151Hedemora kommun643Leksand kommun269Ludvika kommun778Malung-Sälens kommun698Mora kommun407Orsa kommun356Rättvik kommun407Smedjebackens kommun534Säter kommun326Vansbro kommun218Älvdalen kommun218  Riket711

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet