Att ge Nordiska motståndsrörelsen demonstrationstillstånd bryter mot flera lagar, enligt JO-anmälan. Foto: Ulf Palm, TT

Polisen anmäls efter nazisternas demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Polisen JO-anmäls nu efter sitt beslut att ge nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrationstillstånd på 1:a maj.

– Viljan att till varje pris ge nazisterna spelrum är uppseendeväckande provokativ, anser anmälaren, en man från Stockholm, som har reagerat på gårdagens demonstation.

Mannen menar att beslutet att ge Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tillstånd att demonstrera bryter mot flera lagar.

Förespråkar rasism

– Nordiska motståndsrörelsen är en uttalat nazistisk organisation, som förespråkar rasism och som visat sig beredda att ta till våld mot meningsmotståndare. Att ge den tillstånd att demonstrera strider mot andan i såväl FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna, den svenska regeringsformen och ordningslagen, skriver mannen i sin anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Mannen hänvisar till FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna säger bland annat att de stater som skrivit på konventionen åtar sig att fördöma rasdiskrimineringoch att med alla lämpliga medel och utan dröjsmål föra en politik som syftar till att avskaffa rasdiskriminering i alla dess former och till att främja förståelsen mellan alla raser.

Ges möjlighet att förbjuda

Mannen menar vidare att  det i regieringsformen i den svenska grundlagen ges möjlighet att inte bara förbjuda nazistiska organisationer att demonstrera, utan även att förbjuda ”sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande”

Polisen har skyldighet

I ordningslagen  finns också en möjlighet att stoppa demonstrationen menar mannen som skriver i anmälan att man kan tolka lagen som att polisen har en skyldighet att förbjuda en dylik sammankomst

”om det vid en tidigare sammankomst av samma slag uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten har visat sig ha medfört avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.”

– Detta gäller praktiskt taget varje gång NMR ordnar en sammankomst. Inte minst erfarenheterna från tidigare 1 maj i Borlänge borde räcka för att vägra tillstånd ännu en gång, skriver mannen i sin anmälan till JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första Maj i Falun

Mer i ämnet