Här skanderar nazistledaren att försvarsministern är folkförrädare

Uppdaterad
Publicerad

Under första maj-demonstrationerna i Falun så valde nazistledaren Pär Öberg från Nordiska motståndsrörelsen att skandera att försvarsministern Peter Hultqvist (S) är folkförrädare – för att sedan kasta ner en pappdocka av Hultqvist ner från scenen.

I Falun hade Nordiska motståndsrörelsen fått demonstrationstillstånd. Flera talare fick sedan tala på deras scen – däribland den lokale nazistledaren Pär Öberg.

Ministern fördömde NMR

Tidigare under dagen så hade försvarsministern hållit tal i Falun och han skrädde inte orden när han fördömde Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

– Jag tycker det är en absurd situation att vi i ett demokratiskt samhälle ska satsa så mycket polisresurser för att hålla ordning på första maj, sade Hultqvist och fortsatte:

– De vill utnyttja det demokratiska samhället för att underminera demokratin, de är demokratins fiende.

TV: Se intervjun med Peter Hultqvist här

Hade pappdocka av Hultqvist på scenen

När det slutligen var dags för Pär Öberg att prata, så valde han att göra en parodisk intervju med en pappfigur av försvarsministern. En av NMR:s egna anhängare föreställde Peter Hultqvists röst.

Sen slutade scenen på ett brutalt sätt, då talaren kastade ner pappdockan från scenen ner fram NMR:s anhängare.

”Peter Hultqvist, folkförrädare, folkförrädare, folkförrädare”, skanderade Per Öberg och publiken därefter.

Har inte uttalat sig

Vad Peter Hultqvist själv tycker om den här behandlingen kan han inte berätta idag eftersom hans schema är fullt, hälsar hans pressekreterare till SVT Nyheter Dalarna.

Men till Aftonbladet säger Hultqvist att NMR:s agerande bara gå i linje med det han tidigare sagt under dagen.

– Det ger bilden av en rörelse som befinner sig på en oerhört låg nivå, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Nazistledaren Pär Öberg kallade försvarsministern Peter Hultqvist (S) folkförrädare under sitt tal på första maj i Falun. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Första Maj i Falun

Mer i ämnet