Kontaktpersoner struntade i att komma

Uppdaterad
Publicerad

För Anna Åhnebrink i Malung är en kontaktperson avgörande för att hon ska få ett bättre liv. Men alltför ofta genom åren har hon väntat förgäves på kontaktpersoner som struntat i att komma.
– Man har känt sig lite ledsen ibland, säger Anna Åhnebrink.

En kontaktperson är en slags vuxenkompis som får ersättning av kommunen för att finnas där för människor med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

33-åriga Anna Åhnebrink är en av dem.

Vid sidan av familjen så har hon ingen annan att umgås med så för henne är kontaktpersonen den bästa möjligheten till ett bättre liv.

– Ibland är vi ute och handlar och ibland går vi och dansar, men ibland lagar vi bara mat och ser på tv, säger Anna Åhnebrink.

Rätt till kontaktperson

Anna har flera olika diagnoser. Bland annat autism och aspergers syndrom. Utifrån diagnoserna har kommunen bedömt att hon har rätt till kontaktperson sex timmar i veckan.

– Anna är väldigt ensam, som så många andra som har flera olika diagnoser, så det här är enda möjligheten för henne att göra något med någon annan än familjen, säger Karin Andersson, mamma till Anna.

Håller koll

För att hålla reda på tider och namn skriver Anna i en bok. I flera år har hon antecknat hur mycket hon träffat sina kontaktpersoner och hur länge. Det är ingen rolig läsning. Av tio olika kontaktpersoner så har hälften ställt in sina besök med kort varsel, struntat helt i att komma och heller inte ringt eller på annat sätt hört av sig. Särskilt sommartid har besöken varit sällsynta.

– Jag tycker det är skandal, jag förstår inte hur de kan lura kommunen för det är ju det de gör, säger Anna Åhnebrink.

Får ersättning

Som kontaktperson får man en arvodes- och en omkostnadsdel vars storlek bygger på brukarens behov. Ingen ytterligare redovisning behövs och ingen regelbunden uppföljning finns i Malung- Sälens kommun.

Och eftersom Anna har rätt till sex timmar i veckan så blir det många tusenlappar som betalats ut genom åren till kontaktpersoner som inte dykt upp.

– Ofattbart, och särskilt synd om Anna som blir sittandes ensam, säger Annas mamma Kristina Andersson.

Kommunen ovetandes

Känner ni till att det finns kontaktpersoner som inte uppfyller sina uppdrag?

– För mig är det här nytt och är det som du säger så måste vi titta på det här, säger Niclas Knuts, socialchef i Malung- Sälens kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Kontaktpersoner som missköter sina uppdrag

Mer i ämnet