Endast 32-34 platser kommer att vara öppna på kirurgen i Falun i sommar. I dag finns 54 platser. Foto: SVT

Ännu mer stängt i vården i sommar – jämfört med förra året

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Dalarna kommer att ha mellan 8 och 10 procent färre vårdplatser i sommar jämfört med sommaren 2017. Det meddelade tjänstemännen till politikerna i landstingsstyrelsen under gårdagen.

– Hur sommaren kommer att se ut på våra sjukhus beror till stor del på den årliga variationen i sjuklighet, den kan vi inte påverka, säger chefläkare Pehr Guldbrand.

Brist på sjuksköterskor och långa väntetider

Hela det senaste året har präglats av neddragna vårdplatser på flera kliniker, framförallt på grund av den rådande bristen på sjuksköterskor. På några kliniker har långa väntetider medfört onödigt lidande för vissa patientgrupper, sades det också i informationen till politikerna.

Fler vårdplatser stängs

Vid kirurgdivisionen är redan i dag 48 vårdplatser stängda. Vid medicindivisionen är 42 platser stängda och vid psykiatrin är två platser stängda. Men fler platser stängs alltså i sommar. 

Då kommer endast 32-34 platser att vara öppna på kirurgen i Falun, mot 54 i dag.

– Vi räknar med att de patienter som behöver snara canceroperationer ska kunna få dessa även under sommaren, säger kirurgdivisionens tillförordnade divisionschef Anders Thulin.

Prioriterade operationer genomförs

Men under sommaren är det endast mycket högt prioriterade operationer som kommer att kunna göras.

– Vi jobbar varje dag med att få upp antalet vårdplatser, säger landstingsdirektör Karin Stikå-Mjöberg som ser förbättringar i arbetsmiljön som ett sätt att locka fler sjuksköterskor till vården i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.