Antalet elbilar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det 30.000 laddbara bilar i Sverige. Ökningen har varit snabb det senaste året, men om Sverige ska nå upp till klimatmålen så måste andelen elbilar snabbt bli ännu större.

Allt fler bilar som drivs elektriskt och det har ökat snabbt det senaste året – vid förra årsskiftet hade vi 20.000 laddbara bilar i landet, men nu i februari sprängdes alltså 30.000-vallen.

– Jag tycker det är fantastiskt, säger Johanna Grant, ordförande för föreningen Gröna Bilister. Elbilarna har en stark utveckling framför sig, vi märker av en större acceptans, laddinsfrastrukturen byggs ut ganska snabbt just nu, och teknikutvecklingen sker väldigt snabbt. Sedan gäller det att fokusera på fler alternativa bränslen än bara el, men det här är definitivt någonting att glädjas åt!

Populära – men få nya säljs

Laddbara bilar är antingen helt elektriska eller så kallade laddhybrider, där en förbränningsmotor startar när batteriet blivit tomt. Men trots att laddbara bilar ökat i popularitet så är deras andel av nybilsförsäljningen ändå bara tre procent. Och även om det bidragit till att minska vägtrafikens koldioxidutsläpp så går minskningen fortfarande för långsamt om vi ska uppnå Parisavtalet och regeringens klimatmål med en helt fossiloberoende fordonsflotta år 2030.

Kan behövas fler för att nå miljömål

Från organisationen Gröna bilister önskar man nu att politikerna snabbt får igång det system med premier för de mest miljövänliga bilarna och bestraffning av de värsta utsläppsmodellerna, alltså det som kallas bonus-malus.

– Sedan kan man konstatera att med de styrmedel som har beslutats hittills så kommer vi inte i mål, och att vi har väldigt lite tid kvar! säger Gröna Bilisterns Johanna Grant. Så det vi behöver på plats nu är bonus-malus som har blivit försenat. Det ska ju leda till att när man som konsument står där och ska köpa en bil så kommer det bättre alternativet också att vara det billigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.