Antalet järvar ökar både i Sverige och Norge. Foto: Hasse Holmberg/TT

Antalet järvar ökar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet järvar ökar både i Sverige och i Norge trots färre hittade föryngringar. Populationen ligger nu återigen över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, som är på minst 600 individer. Detta enligt Naturvårdsverket.

Samtidigt som antalet järvindivider ökar så har antalet hittade honor med ungar, så kallade föryngringar, i landet minskat från 124 till 104 jämfört med förra årets inventering. Totalt hittades 165 järvföryngringar i Skandinavien, varav 104 av dessa återfanns i Sverige.

I Dalarna finns järv i hela länet, från nordväst till söder. Men här är det också svårare för inventerarna att hitta igen familjegrupper av järv, det menar Arne Söderberg som är fältansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Dalarna.

– Hos oss är det mest järv i skogslandet och där är det svårare att hitta familjegrupper, eftersom det är sämre sikt än i fjällen. Här är det mer brant och skogigt, säger han och fortsätter:

– Senast nu så hamnade vi på ungefär samma antal familjegrupper som förra året. Men vi hittade inte igen vissa av dem inom renskötselområdet. Det kan bero på att någon föryngring misslyckats eller att järvarna haft lyan utanför länsgränsen.

Antalet järvar har ökat

Antalet järvar har dock ökat. I den svenska delen av populationen har antalet järvar ökat med 16 procent jämfört med 2018.

– Faktorer som påverkar antalet järvar är födotillgång, ålderssammansättning, naturlig dödlighet samt olika former av jakt. Det har vi tagit hänsyn till när årets population beräknats. Det betyder att trots färre hittade föryngringar så har antalet beräknade järvindivider ökat, säger Andreas Zetterberg, enhetschef på Viltanalysenheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.