App ska hjälpa oss i affären

Uppdaterad
Publicerad

Att förstå vart jordgubbarna, korven och annan mat kommer ifrån är inte alltid lätt. Nu kräver allt fler ursprungsmärkning av maten.

– Blir vi inte alltid lurade, frågar sig kunden Siv Tansbo som vi möter i en livsmedelsbutik i Falun.

Hon som många andra tycker att det är viktigt att man vet vart maten kommer ifrån och att man ska kunna se det på förpackningarna.

Lurendrejeriet som hon syftar på är jordgubbsbluffen där Leif Svensson i Nittsjö i Dalarna avslöjade att ICA:s frysta bär var odlade i Marocko och potentiellt kunde bära hepatit A-smitta.  Förpackningen var dock märkt med Belgien. Helt lagenligt. Frysta bär och en mängd andra varor behöver nämligen bara märkas med förpackningsland.

Köper lokalt

– Jag tycker det är viktigt vart maten kommer ifrån, säger en annan kund, Ingalill Johannesen. Jag försöker köpa lokalt, svenskt eller någon gång danskt.

– Ska man inte kunna lita på märkningen, undrar hon.

Nej, det är inte alltid man kan det. I bästa fall kan man läsa det finstilta och komma fram till ursprungslandet eller så får man ringa till kundkontakten och hoppas att de känner till vilket land varan egentligen kommer ifrån.

LRF reagerar

– Jag blev egentligen inte alls överraskad när jag hörde om jordgubbsbluffen, säger Nina Nurmesniemi på LRF Dalarna/Gävleborg.

– Så fort jag ser märkningen ”Tillverkad i”, ”Förpackad i” eller ”Producerad i” drar jag åt mig öronen och undrar om ursprungslandet egentligen är det som står på förpackningen.

App ska hjälpa

LRF är en av de organisationer som kämpar för ursprungsmärkning på maten i butikerna. I dag finns mängder av undantag och förvirrande illustrationer på förpackningarna. Sedan några månader tillbaka har organisationen en app som ska hjälpa konsumenterna att själva ta reda på om produkten innehåller svenska råvaror eller ej.

Genom att ladda ner appen kan vem som helst skanna matens streckkod och därefter få en tummen upp för svenska råvaror eller tummen ner för de produkter som inte har det.

Uppfattas som svenskt

Nina Nurmesniemi visar ett klassiskt exempel på fryst kött. På förpackningen står Fjällskav och en stor bild visar en ren i vad som ser ut som ett lappländskt landskap. Varan uppfattas garanterat som svensk.

-Men, när jag kontrollerar med skannern så får jag tummen ner, råvarorna kommer inte från Sverige, säger Nina.

Hon påpekar att förpackningen ändå är lite bättre än många andra eftersom man kan läsa sig till att köttet kommer från hjortar i Nya Zeeland.

Tummen ner

Men produkterna som uppenbart spelar på svenskheten, men som inte innehåller svenska råvaror är många. Vi testar på en kort stund Småländsk sylta, Frödinge ostkaka, blodpudding och Åsedaost – Ingen av produkterna får tummen upp av appen.

– Om vi konsumenter ska kunna göra medvetna val så måste det ju stå ursprung på produkterna, det är A och O. Sen får folk välja vad de vill, men för att överhuvudtaget kunna välja så måste det stå ursprung, menar Nina Nurmesniemi.

Nya EU-regler

I december nästa år kommer nya EU-regler för matförpackningar att börja tillämpas. Bland annat är syftet att det ska bli svårare att vilseleda konsumenterna med symboler och text på förpackningar.

När det gäller frysta bär som i jordgubbsfallet blir det just nu inga nya regler, bara en rapport om hur angeläget det är för konsumenterna att få mer information om ursprunget. Det finns motstånd mot ursprungsmärkning från många håll.

– De producenter som inte har svenska råvaror, eller  kanske inte ens vet vart råvarorna kommer ifrån, de vill ju inte ha en obligatorisk märkning konstaterar Nina Nurmesniemi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.