Arbetsförmedlingens neddragning: Kontoret i Hedemora läggs ner – Avesta och Ludvika blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Arbetsförmedlingen gått ut med ett förslag på vilka kontor som drabbas av neddragningen. Mer än hälften försvinner. I Dalarna blir kontoren i Avesta, Borlänge, Ludvika, Malung, Mora och Älvdalen kvar.

Det är totalt 132 arbetsförmedlingskontor över hela landet som ska avvecklas fram till år 2020, enligt förslaget. Kvar blir 106 kontor. I länet läggs åtta kontor ned. Det handlar om kontoren i Hedemora, Falun, Vansbro , Leksand, Orsa, Idre, Särna och Sälen.

Inte klart än

Mattias Olofsson är chef för Arbetsförmedlingen i Ludvika, Avesta och Hedemora.

– Jag tycker det känns rimligt att Avesta och Ludvika blir kvar. Det är en hög arbetslöshet där med många nyanlända och en arbetsmarknad som präglas av industrin, säger han.

Men han menar också att det funnits en del oro.

– Det är klart att jag och många medarbetare har funderat: kommer min arbetsplats finnas kvar eller inte?

Att kontoret i Hedemora läggs ner, menar han var väntat.

– Vi har jobbat med nya lokaler där, men det blev dyrt. Så när beskedet kom att Arbetsförmedlingen skulle omorganisera, så slog vi halt på det.

Mattias Olofsson poängterar att det fortfarande handlar om ett förslag på neddragningen.

– Vi kan ju ännu inte riktigt andas ut, det är fortfarande något som parterna kan förhandla.

Fler kvar än väntat

Tidigare i mars kom uppgifter på att bara tre arbetsförmedlingskontor skulle bli kvar i länet efter neddragningen. Men enligt det senaste förslaget så blir alltså sex kontor kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.