Arbetsmarknadsanalytikern Jan Sundqvist är inte förvånad över den sjunkande arbetslösheten bland utrikes födda. Foto: TT/Ulf Palm/SVT

Arbetslösheten bland utrikesfödda i länet minskar

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna hamnar på andra plats i landet när det gäller att sänka arbetslösheten bland personer som är födda utomlands.

Arbetslösheten i länet bland personer som är utrikesfödda minskade i januari med 5,1 procentenheter jämfört med samma månad förra året. Det handlar om en minskning med drygt 760 personer, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. Bara i Jämtlands län var minskningen större – där med 6,5 procentenheter.

I hela riket minskade arbetslösheten bland utrikesfödda med 2 procentenheter.

Beror på långsiktig planering

Enligt Jan Sundqvist som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Dalarna så beror den kraftiga minskningen på långsiktig, personlig och hållbar planering för de nyanlända som söker jobb.

– Det kanske blir ett mer individuellt arbete här än i storstäderna eftersom det handlar om en mindre volym människor. Minskningen förvånar mig inte eftersom många av de som kom till Sverige under flyktingströmmen 2015 är klara med exempelvis sin SFI-utbildning och redo att börja jobba, säger han.

Lägsta siffran sedan 2007

I januari i år var det totalt 8 373 inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen i Dalarnas län. Det är den lägsta siffran sedan 2007. Antalet inrikesfödda utan jobb var såpass lågt att man får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta en motsvarighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer