Låg arbetslöshet – men svårt att hitta rätt kompetens

Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att sjunka och efterfrågan på arbetskraft förblir fortsatt hög i Dalarna under nästa år. Samtidigt väntas pensionsavgångarna bli fler, vilket gör att behovet av att rekrytera ersättare ökar. Det visar en ny prognos över arbetsmarknaden i Dalarna.

Sysselsättningsgraden i Dalarna ökar när allt fler får jobb. Arbetslösheten i länet låg i oktober på 2,9 procent för inrikesfödda och 6,1 procent bland utrikesfödda. Och trenden ser ut att hålla i sig även under nästa år, det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen som presenterades under onsdagen.

Obalans på arbetsmarknaden

Samtidigt råder en obalans på arbetsmarknaden. Flera av länets arbetsgivare är på jakt efter att utöka sin personalstyrka, men i dagsläget är det svårt att hitta personer att anställa och många uppger att det finns en stor brist på arbetskraft.

Antalet pensionsavgångar väntas dessutom öka under de kommande åren vilket gör att många företag kommer att behöva anställa ersättare. Också här ser det ut att fylla ut tomrummen som uppstår.

Och ett återkommande bekymmer på grund av arbetsbristen är att kunna matcha arbetskraftens kompetens med vad som efterfrågas av arbetsgivarna.

”Arbetsgivarna har för höga krav”

– Vi ser att arbetsgivarna har för höga krav på de kandidater som vi kan presentera, säger Neda Mostofi, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Dalarna.

Andra utmaningar, utöver kompetensmatchningen, som Arbetsförmedlingen ser under kommande år är att etablera utrikesfödda på arbetsmarknaden och att motverka långtidsarbetslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.