Ulrik Lidwall är analytiker på Försäkringskassan. Foto: Pressbild/TT/Jessica Gow

”Dagens samhällsutveckling är inte bra för den psykiska hälsan”

Publicerad

Dalarna har den kraftigaste ökningen av sjukskrivningar med anledning av psykisk ohälsa, men problemet finns över hela landet. Kanske kan våra nya villkor i arbetslivet vara en del av orsaken.

Försäkringskassans analytiker Ulrik Lidwall tror att det spelar roll att fler arbetar inom välfärden idag, jämfört med varuproduktion som var ett vanligare yrke för 30 år sedan.

– De som jobbar nära människor drabbas oftare av problem med psykisk ohälsa jämfört med de som jobbar med saker. De som jobbar med saker, till exempel inom byggindustrin, får mer fysiska problem, förklarar han.

Skev jämställdhet

Lidwall ser också en skev könsfördelning när det kommer till sjukskrivningarna.

– Det är dubbelt så många kvinnor som män som är sjukskrivna längre än två veckor, och i välfärdsyrkena skola, vård och omsorg jobbar ju framför allt kvinnor.

– En annan faktor är att kvinnor tar ett större ansvar för hem och barn, alltså det obetala arbetet. Det blir en ytterligare börda som kan ligga bakom de högre sjukskrivningstalen, säger Lidwall.

Hjärnan får sällan vila

Dessutom pekar han på att prestationspressen som har växt fram i de flesta delar av samhällen kan spela in, liksom att vår hjärna sällan får vila ordentligt.

– Dagens samhällsutveckling är inte bra för den psykiska hälsan. Vi kan vara uppkopplade hela tiden, och hjärnan förses hela tiden med stimulans genom ögon och öron.

– Det går ofta ut över sömnen, vilket är centralt för att man ska må bra och orka med sin vardag, säger Ulrik Lidwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.