Det råder brist på arbetskraft inom flera yrken i Dalarna. Bland annat är chanserna extra goda att få jobb som elektriker, lärare och vårdpersonal. Foto: Henrik Witt/TT, Jessica Gow/TT

Brist på arbetskraft ökar jobbchanserna i länet

Publicerad

För den som är på jakt efter ett nytt jobb ser prognoserna goda ut i nuläget. Inom flera yrken råder det brist på arbetskraft. Det visar nya prognoser från Arbetsförmedlingen.

Just i Dalarna är chanserna att få jobb extra höga inom yrken som elektriker, förskollärare, vårdpersonal, fordonsmekaniker och kockar.

– De bästa möjligheterna till arbete har den som fullföljt en gymnasieutbildning, gärna inom vård och omsorg, byggteknik, transport eller industri/teknik. Sedan är det bra att ha körkort och goda kunskaper i svenska, säger Jan Sundqvist, analytiker vid Arbetsförmedlingen i Dalarna, i ett pressmeddelande.

Svårt för arbetsgivare att hitta personal

Det rådande läget på arbetsmarknaden, med ett fortsatt högtryck och svårigheter att få tag i personal för arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor, gör även att en del arbetsgivare börjat lätta på kraven för erfarenhet.

– Många arbetsgivare vill förstärka och ladda inför hösten, så det här är en bra tid att söka eller byta jobb. Eftersom många arbetsgivare har svårt att hitta den kompetens som de söker behöver de tänka om. Våga ta kontakt och berätta vad du kan bidra med!, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg i ett pressmeddelande.

Trots högtrycket – fortsatt tufft att få jobb inom vissa yrken

Men även om det, i Dalarna, råder brist på arbetskraft inom drygt 100 av de 200 yrken som Arbetsförmedlingen kollat på i sina prognoser, så finns det fortfarande yrken där det generellt är svårare att få jobb. Till dessa hör bland annat vaktmästare, telefonist, butikssäljare och bensinstationspersonal.

När det kommer till yrken på högskolenivå är det svårare att få jobb som exempelvis banktjänstemän, finansanalytiker, journalister och chefssekreterare.

Prognosen gäller fram till och med våren 2019.

Fakta: Här är de yrken där jobbchanserna är extra goda i Dalarna

• Elektriker

• Fordonsmekaniker

• Förskollärare

• Kockar

• Läkare

• Lärare

• Plåtslagare

• Specialistsjuksköterskor

• Tandläkare

• VVS-montörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.