Omkring 1 500 personer behöver säsongsanställas till fjällvärlden i vinter enligt Arbetsförmedlingen. Camilla Sundqvist, HR-ansvarig hos Skistar, berättar att destinationsjätten räknar med att nyanställa cirka 700 av dem. Foto: Nisse Schmidt/TT, Skistar

Över 1 500 säsongsanställda ska rekryteras till fjällvärlden i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rekordsäsong har det blivit dags för fjällnäringen att rekrytera personal inför kommande vinter. Enligt Arbetsförmedlingen behöver över 1 500 säsongsarbetare anställas – och nästan hälften av den siffran går till att täcka behovet på Skistars destinationer.

För att förmedla tjänsterna anordnas bland annat tre jobbmässor för fjällvärlden i nästa vecka – en i Stockholm, en i Göteborg och en i Åre. Arrangör är Arbetsförmedlingen som menar att de deltagande företagen behöver tillsätta över 1 500 lediga tjänster inför vintern.

Ungefär en tiondel av de tjänsterna finns hos Idre Fjäll.

– Vi behöver anställa cirka 150 säsongsarbetare och det är ungefär där vi brukar ligga. Sen beror det på hur många av våra medarbetare från tidigare säsonger som kommer tillbaka hur stor andel av den siffran som är nyanställningar, säger Idre Fjälls HR-chef Ida Einarsson.

Anläggningen är en av många aktörer inom fjällvärlden som kommer att delta under mässorna, och Ida Einarsson menar att det är ett smidigt sätt att rekrytera på.

– Det är ett jättebra sätt för oss att komma i kontakt med personer som är nyfikna på en vinter i fjällvärlden. Fjällmässan är ett sätt att komma närmre de kandidater som finns i storstäderna, säger hon.

”Konkurrens om arbetskraften”

Normalt sett brukar det inte vara några större svårigheter för skidanläggningen, som just nu befinner sig mitt i en rekryteringsprocess, att få ihop en tillräckligt stor personalstyrka inför vintersäsongen. Och man tror inte att den här vintern kommer att bli ett undantag.

– Överlag så är det en konkurrens om arbetskraften till fjällvärlden, men vi har fått in bra med ansökningar så just nu känner vi ingen stress, utan ser fram emot att komma i kontakt och träffa de som sökt, säger Ida Einarsson.

Behöver anställa 700 nya medarbetare

För Skistar, som är Sveriges största skidanläggningsaktör, landar den årliga siffran för antalet säsongsanställda på ungefär 2 000 personer fördelat på samtliga destinationer. Majoriteten är tidigare anställda som återvänder.

– Två tredjedelar av dem kommer tillbaka. Så vi anställer cirka 700 nya varje år. Och bara i Sälen, som är vår största destination, har vi 900 medarbetare på en vinter. Så dit behöver vi anställa omkring 200-300 nya, säger Camilla Sundqvist, HR-ansvarig för Skistar.

Hon fortsätter:

– Och i år kommer vi att behöva  många medarbetare precis som tidigare. Det beror mycket på att vi utvecklar områden på olika destinationer, och också på flygplatssatsningen i Sälen. Sen märker vi att det finns ett ökat intresse för vår fjällmiljö, man vill leva och bo här och det ger en positiv trend i antalet ansökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.