Arbetslösheten i Dalarna fortsätter att sjunka

Uppdaterad
Publicerad

I februari i år var det nästan 2 000 färre arbetslösa i Dalarna än för två år sedan, samma månad, enligt siffror från Arbetsförmedlingen Dalarna.

Under februari fick sammanlagt 778 personer jobb i länet. Bland utrikes födda minskade antalet arbetslösa med drygt 1 000 personer under dessa två år. Den största minskningen var bland män.

Fler utrikes födda män än kvinnor till arbete

Arbetslösheten bland utrikes födda män har minskat mycket kraftigare än bland utrikes födda kvinnor under perioden, med 81 procent bland männen och 19 procent bland kvinnor. En förklaring som Arbetsförmedlingen ger till det är att Dalarna haft en god tillväxt inom privata näringslivet, där sysselsättningen traditionellt varit mansdominerad.

– Männen har gynnats tämligen kraftigt de senaste två åren. Det kan bero på att det gått väldigt bra i den privata sektorn, exempelvis inom transport. Där har man och plockat in männen i större utsträckning, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker och fortsätter:

– Även om vi har stor brist inom offentlig sektor, där mer kvinnodominerade yrken finns så är kvalifikationskraven högre där, det är inte lika lätt att få jobb där då det exempelvis krävs lärarutbildning eller vård- omsorgsutbildning.

Bland arbetslösa födda i Sverige är skillnaderna mycket mindre.

Långtidsarbetslösheten sjönk anmärkningsvärt

Bland arbetslösa med långa tider utan arbete är minskningen i februari jämfört med samma månad för ett år sedan anmärkningsvärd, enligt Arbetsförmedlingen Dalarna.

Antalet arbetslösa som varit utan arbete mer än tolv månader minskade i februari med drygt 19 procent i Dalarnas län jämfört med drygt 7 procent i riket som helhet.

– Förra månaden sjönk långtidsarbetslösheten i Dalarna mest i hela landet, säger Jan Sundqvist.

Titta på klippet för att höra vad arbetsmarknadsanalytikern säger är anledningen till den kraftiga sänkningen av långtidsarbetslösa.

Kort om arbetslösheten i februari 2019, Dalarnas län. (Inom parentes anges motsvarande siffror för februari 2018.)

• 6,2 procent var inskrivna som arbetslösa (7,0).* Sammanlagt 8 378 personer (9 388)

• 8,3 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (9,3).* Sammanlagt 1 184 personer (1 444)

• 4 989 personer var öppet arbetslösa (5 839)

• 3 389 personer deltog i program med aktivitetsstöd (3 549)

• 622 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (513)

• 778 personer fick arbete (967)

• 59 personer varslades om uppsägning (25)

*Andel av den registerbaserade arbetskraften.

Fakta: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.