Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt unikt och stort” – hör Jan Lundström om årets dramatiska myggbekämpning vid nedre Dalälven. Foto: Niklas Hagman & Audrey Erath/SVT

Årets myggbekämpning längs nedre Dalälven bland de största de senaste 20 åren

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren var det relativt lugnt på myggfronten längs med nedre Dalälven, mycket tack vare mindre snö från Dalafjällen och en regnfattig vår. I år har läget varit extremt annorlunda, så pass att årets bekämpning varit bland de största de senaste 20 åren.

Den 19 maj genomfördes årets första myggbekämpning i området längs med nedre Dalälven i kommunerna i Avesta, Sala, Sandviken, Heby och Gävle. Men redan den 22 maj stod det klart att det behövdes en andra omgång, då även i Älvkarlebys och Tierps kommuner.

– I vanliga fall brukar nivåerna sjunka undan och det blir en torkperiod emellan, men den här gången stannade flödena kvar på en hög nivå och fortsatte sen bara att öka från det, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Totalt har runt 10 000 hektar bekämpats i båda omgångarna, vilket gör det här till en de största insatserna mot stickmygg i området under de senaste 20 åren.

Mulet väder ställer till

Den drivande faktorn till översvämningarna är snömängden i dalafjällen och hur snösmältningen sker.

– Sker den med strålande sol och värme så hamnar den uppe i luften, men är det mulet så går smältningen rakt ut i älven, säger Jan Lundström.

Nu är det dock slut på översvämningen av nedre Dalälven för den här gången och flödena är tillbaka till normalt.

I klippet: ”Väldigt unikt och stort” – hör mer om årets dramatiska myggbekämpning vid nedre Dalälven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet