Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
” Här finns tre tusen miljarder barn” – Följ med på Hanna och Majas första dag i förskoleklass 2016 Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Årets pirrigaste dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det skolstart för många barn i Dalarna. Vi träffar några av dem.

På Danholnsskolan utanför Falun var det precis som det brukar denna dag. Lite nervöst och spännande.

– Det är jättepirrigt och jättemånga fjärilar i magen, berättar Hanna Burgaz Antoni som börjar i förskoleklassen på Danholnsskolan idag.

Klasskamraten Maja Hohl stämmer in:

– Det var jättepirrigt i magen, jag fick åka buss hit!

Även lärarna känner det där skolstartspirret i magen.

– Vi har ju nya elever att lära känna. Det är roligt och hoppfullt, vi är alla lika glada på skolan, säger Kajsa Rosenling som ser fram emot det nya läsåret.

Förväntningar

– Vi lärare har alltid utmaningar framför oss. Det vi strävar efter är att få trygga barn som vill lära sig och utvecklas och att vi ger dem rätt handledning i den processen.

Årets förskoleklassare har definitivt ambitioner med skollivet. Maja vill lära sig thailändska och Hanna vill träffa många nya kompisar, och det där pirret och fjärilarna i magen, det försvann ganska snabbt.

– Ja, för en halvtimme sedan. Nu känns det faktiskt jättebra, säger Hanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.