Foto: SVT

Hockeyglädje, hertigbesvikelse och naziprotest

Uppdaterad
Publicerad

2016 har omfattat allt från den osannolika resa som Leksands IF gjort till nazitåg i Borlänge och protesten mot det som blev en världsnyhet.

Här hittar du några av de händelser, stora och små, som engagerat och glatt under året.

Vrålet från Leksand

Jublet visste inga gränser när Leksands IF fullbordade vad som sedan dess kallats för mirakel. Leksandssupportern Kenneth Karlsson var en av de som fick glädjefnatt.

Dalarna – Händelser från 2016

”Vi vill ha en hertig av Dalarna”

Besvikelsen var stor på Rots skola i Älvdalen när det stod klart att prinsparets barn inte blir hertig av Dalarna.

”Någon måste våga säga ifrån”

2016 var året då hundratals nazister marscherade genom centrala Borlänge 1 maj. Tess Asplund blev uppmärksammad världen över för sin protest, när hon ställde sig framför tåget med knuten näve.

Lyckad comeback för Kallur

Turerna har varit många för Susanna Kallur, men i början av året gjorde hon till slut comeback på tävlingsbanorna. Hon nådde sedan hela vägen till OS i Rio. 

Årets pirrigaste dag

Kommer du ihåg hur det känns att börja skolan? Kolla in reportaget från Danholn där barnen beskriver precis hur det är.

Här ställs Kinberg Batra mot väggen

Moderatledaren ställdes till svars för gamla synder i Hedemora, där sjundeklassare ställde frågor som ”Hur känns det att vara hos oss lantisar”?

Felstavad prinsbänk slipas inte om

”Vi stryker ett streck över det här”, tyckte prins Carl Philip om den bänk med ett streck för mycket i prinsnamnet, som gavs i gåva till prinsparet från länsstyrelsen Dalarna.

”Nu gråter jag – av glädje!”

Asylboendet i Siljansnäs skulle tömmas, men många asylsökande ville vara kvar i byn i stället för att flytta till Trängslet. Till mångas lättnad löste det sig, med bybornas hjälp.

Jubel för Guld-Jenny

Jenny Rissveds kom från ingenstans och cyklade hem ett OS-guld till Sverige och Falun, där hon möttes av öronbedövande jubel på Stora torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Händelser från 2016

Mer i ämnet