Foto: Trons Lasse Mattsson/TT

Jubel för Guld-Jenny

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen människor var på plats på Stora Torget i Falun för att hylla OS-guldmedaljören Jenny Rissveds.

Under öronbedövande jubel så äntrade en stort leende Jenny Rissveds stora trappen på Stora torget i Falun.

– Helt fantastiskt att det har kommit så mycket folk, sade en en rörd Jenny på scenen. Det är helt fantastiskt!

Dalarna – Jenny Rissveds

Klarade debuten

Jenny lät sedan sin guldmedalj vandra runt bland Falu CK:s cykelungdomar som fanns på plats. Jennys OS-guld innebär ett stort tramp framåt för cykelsporten i Falun. I publiken fanns också en stor del av Falu CKs cyklister på plats.

– Våra ungdomar ser upp till henne, som en stor idol och hon är ett stort föredöme, sa Patrik Svensson som är styrelseledamot i Falu CK.

MTB gjorde OS-debut i OS i Atlanta 1996. Och Jenny klarade av sin OS-debuten på bästa sätt och kunde ohotad kamma hem en guldmedalj i mountainbike vid OS i Rio. Under det nästan 30 kilometer långa loppet, en 5 km lång bana som kördes i sex varv, gjorde Jenny sitt livs lopp, trots att kedjan hoppade av ett av de tuffaste partierna.

Yngst av alla

Jenny Rissveds gjorde sitt första OS och var yngst i startfältet. Hon är också den första kvinnan från Dalarna att vinna en medalj i ett sommar-OS. Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (S) delade ut blommor och kommunfullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson (S) tackade Jenny för sin insats:

– Tack för att du placerar Falun på kartan.

Avslutningsvis ville Jenny återigen tacka folket på plats:

– Tack så jättemycket det är helt underbart, jag fattar inte att ni alla är här för min skull!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Jenny Rissveds

Mer i ämnet