Arkitekten: ”Om det är fult känner man ingen hemkänsla”

Uppdaterad
Publicerad

Jerker Söderlind är arkitekt och styrelseledamot i Arkitektupproret som utsett Sveriges fulaste stad genom en omröstning i sociala medier. I SVT:s Aktuellt förklarar han varför han tror utmärkelsen gick till just Borlänge.

När Arkitektupproret för några år sedan utsåg Sveriges finaste stad var det Sundsvall som vann. Något som Jerker Söderlind, arkitekt och styrelseledamot i Arkitekturupproret, tror beror på att man där har mycket gammal arkitektur bevarad.

I SVT:s debatt möttes Söderlind och Borlänge kommuns näringslivschef Angelica Ekholm i en debatt under måndagskvällen med anledning av att Borlänge nu utsetts till landets fulaste stadskärna.

– Det kan vara bra med ett wakeupcall. Om jag har en fläck på skjortan och du säger till mig, då tar jag bort den fläcken, säger Jerker Söderlind i Aktuellt.

– Det är ett jävlar anamma i folket i Borlänge, så många spottar nog i nävarna nu och tänker att såhär ska vi inte ha det, svarar Ekholm.

”Arkitekter måste jobba mer som restaurangkockar”

Jerker Söderlind säger också att det finns ett gap mellan vad arkitekter och vanliga medborgare tycker är fint och fult.

– Medborgarnas bedömning av vad som är vackert och fult är ibland viktigare än experternas eller arkitekternas. Det finns ett gap i förtroende där mellan arkitekter och vanliga medborgarna. Där måste arkitekter jobba mer som restaurangkockar, där man serverar mat som vanligt folk tycker är jättebra, säger han.

Se klippet ovan där Jerker Söderlind berättar om varför han tror Borlänge utsågs till fulaste staden och också vilken stad han själv röstade på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.