Angelica Ekholm är Näringslivschef i Borlänge kommun. Foto: SVT/David Pekkari

Näringslivschefen: ”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge är Sveriges fulaste stad, enligt en webbomröstning. Men stadens ambition har aldrig varit att vara vackrast på ett klassiskt vis, enligt näringslivschefen i Borlänge.

Omröstningen har gjorts av Arkitektupproret via sociala medier. Där fick Borlänge drygt 1.000 av totalt närmare 7.000 röster.

– Arkitektupproret jobbar i en klassisk arkitekturtradition. Borlänge är en ung stad, som har vuxit väldigt fort, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Hon förklarar att ambitionen i Borlänge aldrig har varit att staden ska vara vacker på det där klassiska viset, med stuckaturer och utsmyckningar. Däremot har Borlänge strävat efter funktionalitet och trivsel. Och där har man lyckats, säger hon. Folk trivs i staden.

Insidan räknas

– Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig. Det är insidan som räknas, vi vill vara en stad där människor kan bo och trivas.

Borlänges originalitet är i stället det moderna, konstaterar hon.

– Borlänge utsågs på 60-talet till Sveriges modernaste stad. Det var till och med så att Borlänge blev teststad för nya modekollektioner från textilfabrikerna i Borås – om de fungerade i Borlänge så gick de bra att sälja. På 20-talet var Borlänge först med asfalterade vägar, berättar hon.

Rondeller

Borlänge är också känd för sin rikedom på rondeller.

– Då jag flyttade hit 1996 var vi Sveriges rondelltätaste stad. Sedan dess har vi byggt ännu fler.

Angelica Ekholm ifrågasätter hur många av de 1000 som röstade på Borlänge som verkligen besökt och upplevt staden.

– De kanske bara tänker att Borlänge är en industristad, och att det därför är fult. Har de verkligen besökt Borlänge?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.