Foto: JK har hittat 103 fall av hets mot folkgrupp på den nazistiska sajten Nordfront. Nu åtalas ansvarige utgivare.

Åtalas för 103 fall av hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska sajten Nordfronts ansvarige utgivare, Emanuel Lärkestål från Borlänge, åtalas för 103 fall av hets mot folkgrupp.

I mitten av april i år väckte justitiekanslern (JK) åtal mot den nazistiska sajten Nordfronts ansvarige utgivare, Emanuel Lärkestål.

Hets mot judar och homosexuella

Åtalet omfattar bland annat 91 hyllningar av Adolf Hitler, bilder på hakkors och homofobiska och antisemitiska artiklar. Lärkestål står nu åtalad för 103 fall av hets mot folkgrupp för publiceringar som har gjorts på sajten Nordfront.

– Det handlar om uttalanden som på något sätt hetsar och hotar mot en viss grupp och i det här fallet så är det många gånger mot judar och homosexuella, säger Anna Skarhed, justitiekansler.

Mest omfattande åtalet

Det  är föreningen Juridikfronten som står bakom anmälan mot sajten.

– Det är det mest omfattande åtalet om hets mot folkgrupp i svensk rättshistoria, säger Johan Nordqvist, ordförande i föreningen, till SVT Nyheter.

Enligt Juridikfronten är det här åtalet en viktig markering från rättsväsendet.

– Justitiekanslern visar att den här typen av hets beivras, säger han.

Ingen kommentar

SVT Nyheter Dalarna har sökt ansvarige utgivare Emanuel Lärkestål utan framgång. I stället svarar Nordfronts presstalesperson Pär Öberg.

– Emanuel Lärkestål vill inte prata med ”fake news”. Dessutom är vår grundregel att vi enbart uttalar oss i direktsändning.

Som en kommentar till åtalet säger han ändå:

– Vi tycker att lagstiftningen om hets mot folkgrupp är en gummiparagraf som enbart är till för att kväsa oppositionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer