Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: SVT

Åtalas för twitterhot mot försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad

Ett foto på försvarsminister Peter Hultqvist (S) och en bild på en skalle som genomborras av en kula. Det Twitterinlägget lade en 31-årig man i Göteborg upp i maj, med följden att han nu åtalas för olaga hot.

Peter Hultqvist kopplar samman hotet med en uppvigling till våld mot honom från Nordiska motståndsrörelsen, enligt förundersökningen.

– Någon ser det här inlägget och försvarsdepartementet gör sedan en anmälan till Säpo, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till Nyhetsbyrån Siren.

Innebörden i bilden är tydlig; Att försvarsministern ska skjutas, menar Agnetha Hilding Qvarnström på Riksenheten för säkerhetsmål.

– Jag menar att det är helt styrkt att han står bakom detta, sedan får vi se om domstolen har samma uppfattning, säger hon.

Bild på skalle i genomskärning

Även en svensk flagga finns med på Twitter-bilden, där skallen syns i genomskärning, ovanför texten ”Peter Hultkvist wanted dead or alive for treason”.

31-åringen nekar till ha lagt ut inlägget, men säger i förhör som Nyhetsbyrån Siren tagit del av, att Peter Hultqvist är en av dem som ”utsatt det svenska folket mot dess vilja för fara”.

Hultqvist i förhör med Säpo

Peter Hultqvist – som ska ha fått reda på hotet via ett sms från en vän – uppfattade hotet som allvarligt menat och underrättade statsministern.

Hultqvist säger i förhör med Säpo att Twitter-hotet kom bara veckor efter 1 maj, då NMR tillverkat en pappdocka av Hultqvist vid sitt i möte i Falun. Pappdockan ska ha slagits till marken samtidigt som de församlade nazisterna skrek ”landsförrädare”.

Peter Hultqvist yrkar nu på 15.000 kronor i skadestånd för kränkning från den åtalade 31-åringen. Mannen är även åtalad för andra brott vid Göteborgs tingsrätt.

LÄS MER: Här skanderar nazistledaren att försvarsministern är folkförrädare

LÄS MER: Svt Nyheter Dalarnas bevakning kring 1 maj i Falun 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.