Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenkraftverket i Ejforsen lades ner år 1978 och har flera gånger diskuterats i mark- och miljödomstolen – en process som nu drar igång igen. Foto: Sofie Lind/SVT

Ny prövning av nedlagda vattenkraftverket i Ejforsen

Uppdaterad
Publicerad

Ja eller nej till återuppstart av det nedlagda vattenkraftverket i Ejforsen norr om Sälen? Det är frågan som mark- och miljödomstolen åter igen nu ska titta på.

Under torsdagen är mark- och miljödomstolen på plats vid vattenkraftverket som stängdes år 1978. Huvudförhandlingar ska sedan hållas under dagen där Transtrands besparingsskog drivit fallet i hopp om att återuppstarta vattenkraftverket.

Motståndare menar att det skulle innebära att flera andra gamla vattenkraftverk också skulle kunna få grönt ljus att öppna upp igen, vilket skulle innebär stora ingrepp i naturen.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Under dagen hålls förhandlingar på Olnispagården i Sälen där representanter från de olika sidorna finns med.

Om domstolen skulle döma till er fördel, finns det verkligen konkreta planer på hur en restaurering skulle gå till?

– Ja, det finns det och vi är bredda på att bygga då vi har de tekniska kunskaperna vid konsulter, säger Fredrik Eriksson på Transtrands besparingsskog, som också menar att det skulle vara en mångmiljoninvestering.

Dom meddelas i slutet av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet