Det lokala kraftbolaget har sedan mer än tio år tillbaka försökt få tillstånd att rusta upp det gamla nedlagda kraftverket i Ejforsen. Men det råder delade uppfattningar om huruvida ett vattenkraftverk skulle skada miljön eller inte. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ny kamp för att få bygga vattenkraftverk i skyddad älv

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes en ny kamp för att få bygga ett vattenkraftverk i de skyddade övre delarna av Västerdalälven.

Mark- och miljödomstolen var på plats för förhandlingar vid Ejforsen i Fuluälven norr om Sälen, där det lokala kraftbolaget sedan mer än tio år tillbaka försökt få tillstånd att rusta upp det gamla nedlagda kraftverket.

 – Det är sunt förnuft att få återuppta driften, säger Börje Cedeskog chef vid Transtrands Besparingsskog.

Vattenkraftverket i Ejforsen

TV: Se inslaget om kampen för vattenkraftverket

Gammal kamp som återupptas

Det är snart elva år sedan en miljödomstol var vid Ejforsens gamla kraftstation vid Fuluälven senast. Då – i oktober 2006 – var frågan, precis som nu, om det lokala bolaget Transtrands Besparingsskog ska få tillstånd att bygga upp det gamla vattenkraftverket där igen – snart 40 år efter att det stängdes.

Själva byggnaden är riven men delar av dammen finns kvar.

Men hittills har det varit mest motgångar. Kraftverket ligger vid en skyddad del av Västerdalälvens flöde där det inte får byggas några nya kraftverk.

Börje Cedeskog tycker inte att det finns någon anledning till att inte bevilja bygget. Foto: Patrik Qvicker/SVT

 – Vanligt folk tycker inte att det här borde vara så komplicerat. Sunt förnuft säger att vi borde få återuppta driften vid Ejforsen, säger Börje Cedeskog.

Komplicerad fråga

Men det har varit en väldigt komplicerad fråga. Fallet har under de elva åren passerat tre domstolar innan dagens förhandling.

Miljödomstolen sa överraskande ja till projektet i januari 2007. Men fallet överklagades och Miljööverdomstolen stoppade planerna i en senare dom i april 2008. Då konstaterade domstolen att bolaget inte ens hade rätt att ta ut kraft ur älven.

Men den domen upphävdes senare av en ny dom i Högsta Domstolen i maj 2010. Det behövs inte ett sådan rättighet i det här fallet, menade domstolen då.

Stort motstånd

Miljööverdomstolen kom sedan, i april 2011, fram till samma sak; att anläggningen som finns där i dag är laglig.

Däremot tvingades Transtrands Besparingsskog börja om med själva ansökan om att få rusta det gamla kraftverket i älven.

Och nu är processen igång igen.

I rättssalen vid Lindvallen på onsdagen, fanns hela det kompakta motståndet mot byggplanerna. Länsstyrelsen, kammarkollegiet, fiskeexperter och älvräddare – alla är emot utbyggnadsplanerna och de hänvisar till lagen.

Astor Ericsson är kritisk till ett kraftverk i Ejforsen. Foto: Patrick Qvicker/SVT

 – Det är bara att läsa innantill. Det har inte beviljats några nya kraftverk i den här delen, säger Astor Ericsson från Kommittén Rädda Västerdalälven.

Olika åsikter om miljöpåverkan

De senaste sex åren har Besparingsskogen riktat in sig på att bevisa att ett litet kraftverk i Ejforsen inte spelar någon roll för miljön. Därför borde det kunna beviljas ett undantag mot förbudet, menar förespråkarna.

 – Vi har lagt ner mycket jobb på att visa att det här är en obetydligt miljöpåverkan. Jag kan inte förstå annat, säger Börje Cedeskog.

Men älvräddarna menar att den här lilla utbyggnaden kan vara förödande för framtida planer i Västerdalälven.

 – Det finns en risk att det här bara är början på en mycket större sak än Ejforsen, nämligen att bygga ut hela älven på sikt, säger Astor Ericsson.

Domen i målet väntas om några veckor.

LÄS MER: Osäker framtid för de små vattenkraftverken

LÄS MER: För elva år sedan: Massiv demonstration för vattenkraftverk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet