Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den kräver sitt engagemang” – barnmorskan om de återbrukbara mensskydden Foto: Jennifer Howgate/SVT

Återbrukbara mensskydd allt mer populära – barnmorskan: ”Kvinnor är mer miljömedvetna”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att kvinnor väljer återbrukbara mensskydd som menskopp och menstrosor i stället för engångsprodukter som tamponger och bindor. Detta enligt Svenska Barnmorskeförbundet. 

– Främsta anledningen är att kvinnor har en ökad miljömedvetenhet samt att det är en ekonomisk fråga, säger barnmorskan Anja Lundström.

Enligt förbundet syns en ökning i användandet av både menskopp och menstrosor i hela landet.

–  Unga kvinnor idag är medvetna och om sin rätt att ha en fungerande mensperiod, säger Anja Lundström, som är ordförande för Barnmorskeförbundet Stockholm och arbetar med frågor kring mens och mensskydd nationellt.

”Menskoppen väldigt populär”

Länge har tamponger och bindor varit förstahandsvalet för kvinnor med mens, vilket det fortfarande är, men på senare år har flera återbrukbara alternativa produkter dykt upp på marknaden.  Barnmorskan Klockar Linda Nääs tycker det är viktigt att prata om kvinnors tillgång till mensskydd på till exempel skolor och arbetsplatser. Hon beskriver att även i Dalarna väljer allt fler kvinnor flergångsmensskydd på grund av ekonomi, miljö och en ökad medvetenhet.

–  Just menskoppen märker vi är väldigt populär, säger hon.

Så bra är de återbrukbara mensskydden – hör barnmorskans analys i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.