Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olivia Clifford är en av eleverna som tagit initiativ till att ordna Rönnbyskolans mensfest. Det roligaste enligt henne är mensskyddsstationerna, där man kan testa vätsketåligheten för olika skydd. Foto: Caroline Slotte/SVT

Eleverna bakade 400 snippkakor till Rönnbyskolans mensfest

Uppdaterad
Publicerad

Sätta bindan i trosan, göra menscykelarmband och testa hur mycket vätska en tampong kan suga upp. Det är några av de saker som eleverna på Rönnbyskolan i Västerås arrangerat på skolans mensfest.

Idén om mensfesten kom när eleven Otilia Clifford såg en serie där man ordnade ett evenemang för att normalisera mens. Från början var tanken att arrangera ett menståg, men det landade i en fest med ett fullspäckat schema.

– Det roligaste var att se allt växa fram. Att se det bli verklighet. Det är livsviktigt att lära sig om mens, berättar Otilia Clifford.

För att få möjlighet att ordna mensfesten sökte eleverna på skolan stipendium av en organisation, vilket de fick och resterande av kostnaderna stod skolan för. 

I klippet visar eleven Otilia Clifford runt på festen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.