• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nu finns gratis mensskydd på kommunala toaletter i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Först ut i Västmanland – nu har kommunala toaletter i Fagersta börjat utrustats med mensskyddsbehållare. I dem finns tamponger, bindor och trosskydd, gratis att ta för den som behöver använda. Under onsdagen sattes behållare upp på Brinellskolan, gymnasiet i Fagersta.

– Det känns riktigt bra. Det känns mer jämställt eftersom det här inte är frivilligt, säger eleven Matilda Söderberg.

Idéen om att Fagersta ska erbjuda kostnadsfria mensskydd på sina kommunala toaletter började som en skrivelse till kommunstyrelsen från kommunalrådet Marino Wallsten (S) och kommunfullmäktiges ordförande Åsa-Märta Sjöström (S). I juni förra året fattade en enig kommunstyrelse beslut om att det här skulle införas och nu invigs alltså de första behållarna.

– Det är en otroligt viktig jämställdhetsfråga. Precis som att vi på kommunala toaletter har toalettpapper, pappershandukar och tvål så ska vi även ha mensskydd, säger Åsa-Märta Sjöström (S).

Börjar med skolorna

Fagersta kommun har avsatt 250 000 kronor för inköp och uppstart av 100 behållare till att börja med.

– Vi har valt att börja där vi ser att behovet är som allra störst – skolorna. Sen kommer vi allt eftersom utrusta fler och fler toaletter, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd.

– Det som är svårt är ju att sia om vad det här kommer kosta på årsbasis, så en del i det inledande skedet blir ju att följa utvecklingen för att se vad den faktiska förbrukningen är. Det här ska vara en del av den fasta budgeten i och med att vi ser det här som en självklar del som bara ska finnas.

I klippet: ”Känns mer jämställt” – häng med till Brinellskolan där eleverna Vera, Matilda och Jerusalem tycker till om att behållarna är här.

Grannkommunens kostnad för gratis mensskydd

Fagersta blir första kommunen i Västmanland att erbjuda kostnadsfria mensskydd på kommunala toaletter. I grannkommunen Smedjebacken har man som första kommun i landet erbjudit gratis mensskydd sedan augusti 2021.

Kostnaden där, att installera cirka 500 behållare, landade på cirka 200 000 kronor och förbrukningskostnaden har beräknats till cirka 40 000 kronor per halvår för alla behållarna. Men då ska man komma ihåg att pandemin och hemmajobb troligen påverkat förbrukningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.