Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har valt att ta bort pappershanddukarna på toaletterna under skoltid” – Simhallsföreståndare Michael Gustavsson berättar om olika former av skadegörelse som sker på simhallen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Återkommande skadegörelse på simhallen i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Pappershandukar som hamnar i taket. Klotter och dörrar som sparkas sönder. Återkommande skadegörelse på simhallen i Hedemora irriterar simhallschefen Michael Johansson.

– Det går åt en hel del pengar som annars kunde använts till idrottsutrustning, säger han.

Han har varit chef på simhallen i två år och konstaterar att skadegörelsen går i vågor. Under en period fick brandkåren rycka ut med jämna mellanrum på grund av eldning i papperskorgar. När radonmätare sattes upp i omklädningsrummen försvann de efter en dag.

– Överlag måste vi tänka på vad som ser inbjudande att ha sönder. Är det något som går att förstöra så är det någon som har sönder det, säger han.

Arbetar mer brottsförebyggande

Samtidigt är situationen bättre nu än tidigare. I juli 2023 trädde en ny lag i kraft som gav kommuner mer ansvar för det brottsförebyggande arbetet. I Hedemora har det bland annat lett till samarbete mellan kommun, polis och bostadsbolag för att lyfta eventuella problem.

– Vågorna med skadegörelse pågår inte lika länge utan man går in med insatser när det sker, så vi märker i verksamheten att det förebyggande arbetet har hjälpt, säger Michael Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.