Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla verksamheter ska märka upp sina fakturor” – Hedemoras brottsförebyggande samordnare Märta Brandts berättar om de åtgärder som görs för att minska och få koll på skadegörelse i kommunen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Konst på elskåp och flaggade fakturor – så ska skadegörelsen minska i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Hedemora kommun behöver få mer koll på hur mycket skadegörelse kostar kommunen varje år. Ett system med flaggade fakturor har införts. Men det har även gjorts andra mer förebyggande insatser.

– I höstas klädde vi in flera elskåp med foton från förr och med konst som barn och ungdomar gjort. Teorin är att det som är utsmyckat inte blir klottrat på, säger Märta Brandts, BRÅ-samordnare i Hedemora kommun.

Det verkar fungera också i praktiken. Inget av de 22 elskåp som klätts in har det klottrats på och Hedemora Energi som står för projektet kommer att fortsätta med att foliera elskåp.

Flaggar för att spåra kostnader

Kostnaden för den skadegörelse som ändå sker har kommunen dålig koll på. Det finns därför sedan en tid tillbaka en ambition att flagga fakturor för kostnader som uppkommit på grund av skadegörelse.

Sedan en tid tillbaka finns också en samverkansgrupp med polisen, kommunen och det kommunala bostadsbolaget. Syftet är att få bättre koll på hela kommunen inte bara när det gäller skadegörelse utan även annan brottslighet.

En orsak till de insatserna som gjorts är den nya lag som trädde i kraft i juli 2023, som säger att kommuner ska ta fram en lägesbild över brottslighet och besluta om eventuella åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.