När verksamhetschefen Göran Carlsson grundade kliniken blev den Sveriges första privata ätstörningsklinik. Kliniken har varvat psykoterapi med intervallinläggning. Hit har de svårast sjuka patienterna kommit när inget annat fungerat.
– Det vanligaste är att de som har remitterats till oss har varit sjuka under väldigt lång tid. I princip har alla som kommit redan genomgått den vård som finns på hemmaplan, förklarar Göran Carlsson.
Var ensam i landet
MHE-kliniken har varit ensam i landet om sitt koncept att vårda patienter under en sexmånadersperiod, med fem dagars inläggning en gång i månaden.
– Det finns kliniker som har liknande vård, men det är ingen annan som har det här intervallinläggningssystemet som vi haft.
Kliniken har fått patienter remitterade från hela landet. Men de senaste åren har landstingen slutat remittera i samma utsträckning som tidigare. Från att ha behandlat omkring 80 inlagda patienter per år, har antalet patienter minskat till ungefär hälften.
Det i kombination med att Göran Carlsson nått pensionsålder och vill trappa ned, gör att kliniken väljer att lägga ned den personalkrävande inläggningsdelen.
Flyttar till nya lokaler
MHE halverar personalstyrkan, flyttar verksamheten till nya lokaler och fortsätter med dagvård och öppenvård.
Räcker det för de här patienterna?
– Inte för alla kanske, men det kommer att räcka för många, och vi har en bra relation med region Dalarna för öppenvård.
Vi har sökt Region Dalarna för att få deras syn på förändringen.
I klippet berättar Göran Carlsson och hans dotter Annica, som också jobbar på kliniken, hur de känner inför nedläggningen och hur verksamheten kommer att se ut i framtiden.