Att förlora ett barn – samtalet många undviker: ”Det är ett svårt ämne att ta i”

Publicerad

Runt 115 000 barn föds varje år i Sverige, över 400 barn dör i magen innan de hinner födas. Det är långt fler än alla som dör i trafiken.

Maria och Christer förlorade sitt barn Glennie förra året. En händelse som för evigt förändrat deras liv och tiden direkt efteråt beskriver de som oerhört tuff.

– Man vill inte träffa folk, man känner sig skyldig fast det inte är ens fel, säger Maria Lärka, mamma till Glennie.

Förlossningsstudien SWEPIS

Paret märkte snabbt hur svårt det var för många att prata om det.

– Folk kände sig obekväma, när de frågade hur det hade gått. Och vi fick förklara att det inte hade gått bra, att vi inte hade med någon hem, säger Christer Nilsson, pappa till Glennie.

– Vi har ju samtidigt märkt vilka som verkligen är oss nära och vilka som gett oss ett otroligt stöd, säger Maria Lärka.

Fick hjälp av Spädbarnsfonden

Maria och Christer fick hjälp av Spädbarnsfonden att bearbeta sin sorg. Dom flesta som engagerar sig i Spädbarnsfonden har själv förlorat ett barn.

Lina Mörk som är distrikssamordnare i Dalarna förlorade själv sitt första barn och tycker att det är viktigt att det blir lättare att prata om spädbarnsdöd.

– Det kan alltid bli bättre och mer legitimt. På de sex år sen jag förlorade min son så har det ändå hänt en hel del. Vården har tillexempel blivit bättre när man ser till det rent omhändertagandet, säger Lina Mörk.

Mer om Spädbarnsfonden

Spädbarnsfonden är en organisation som arbetar för att minska spädbarnsdödligheten i Sverige och förbättra bemötandet av föräldrar och familjer som mist ett litet barn. Organisationen erbjuder samtalsstöd och information till dom som förlorat ett barn.

Källa: spadbarnsfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet