Foto: SVT

Att sortera avfallet fel kan stå fjällvärlden dyrt – avgift chockhöjs

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli dyrare att sortera avfallet fel i Malung-Sälens kommun. Efter vårens problem så finns förslag på att höja felsorteringsavgiften för en vanlig container från 512 kronor till 8 000 kronor.

I våras blev sopor från Sälen förvarade i flera månader i Mora i väntan på förbränning. Anledningen var att avfallet från framför allt restauranger var helt felsorterat. Problemet måste åtgärdas inför den kommande vintersäsongen, vilket är ett krav från en entreprenör.

Därför väljer nu det kommunala vatten- och avfallsbolaget Vamas att satsa ännu mer på information gentemot näringsidkare om vikten av sortering - men kommunen kommer också höja avgiften om man gör fel.

Förslaget ska utredas mer

– Det finns olika möjligheter för folk att ändra sitt beteende men en ekonomisk drivkraft har oftast bättre effekt, säger Hans Unander som både är kommunalråd och även styrelseordförande i Vamas.

Förslaget innebär bland annat att felsorteringsavgiften för en vanlig container höjs från 512 kronor till 8 000 kronor. Planen var att avgiften redan skulle börja gälla den 1 november, men där valde kommunfullmäktige att istället skicka tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för mer utredning. 

– Vi i Vamas styrelse har nu lämnat ett nytt förslag som ska klubbas i fullmäktige antingen i december eller februari, säger Hans Unander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.