Åtta nazister döms för ohörsamhet mot ordningsmakten. Foto: Anders Wiklund/TT och SVT Dalarna

Åtta nazister döms för ohörsamhet mot ordningsmakten – försökte hindra prideparaden

Publicerad

Åtta nazister döms i Falu tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att de försökte hindra prideparaden i Falun för två år sedan. Samtliga döms till dagsböter men tre av dem får också villkorlig dom.

Det var den 23 september 2017 som de åtta personerna, alla medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, försökte hindra prideparaden genom att ställa sig framför. Händelsen utspelade sig i korsningen Trotzgatan/Bergskolegränd och enligt åtalet stoppade nazisterna paraden.

Polisen tvingades ingripa

Följden blev stökig stämning och polis på plats var tvungen att beordra folksamlingen att flytta på sig till trottoaren. De åtta nazisterna struntade då i polisens befallning och ställde sig i stället närmare varandra och stirrade rakt fram.

Go pro-kameror som bevis

I rätten har man kunnat använda polisernas bärbara go pro-kameror som bevis, vilka de bar vid paraden. Det finns även fotografier på två av de dömda männen.

Tidigare fullmäktigeledamot bland de åtalade

En av de dömda är tidigare fullmäktigeledamot i Borlänge där han satt för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen men på ett SD-mandat. Mannen ställde även upp i valet 2018 då han kandiderade till fullmäktige i Ludvika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer