Calle Svadling och Pontus Skye jublar efter vinsten i åttondelsfinalen mot Schweiz. Foto: STIHL Timbersports

Åttondeplats för Sverige i VM i timbersport

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska landslaget tog sig hela vägen till kvartsfinal i VM i timbersport som avgjordes i Liverpool under fredagskvällen. Och laget, som enbart består av masar, är nöjda med sin åttondeplats

– Det känns jättebra, säger Ferry Svan.

Lagtävlingen avgjordes under den sena fredagskvällen och det var andra gången i svensk historia som Sverige tog sig till kvartsfinal. Där tog det dock stopp när man mötte svårt motstånd i de regerande mästarna från Nya Zeeland.

”Vi är nöjda med vår lagprestation”

Det slutade därmed med en åttondeplats för landslaget, som består av Calle Svadling från Bjursås, Ferry Svan från Vansbro, Pontus Skye från Dala-Husby och Johannes Eriksson från Avesta.

– Jag är jättenöjd med de huggningar jag har gjort och det känns jättebra! Vi är nöjda med vår lagprestation och vi kunde göra bättre och bättre tider hela tiden. Nästa år satsar vi på att gå under minuten och det ska inte vara något problem, konstaterar Ferry Svan i ett pressmeddelande.

Sattes nytt världsrekord

Guldmedaljen gick till Australien som även satte ett nytt världsrekord med över en sekund till 45,10 sekunder. Silvret knep USA, medan Kanada kammade hem bronsmedaljen.

Under lördagen avgörs den individuella VM-finalen där svenske Pontus Skye tävlar för Sverige.

FAKTA: Vad är timbersport?

Det hela började med lokala tävlingar i Kanada, USA och Nya Zeeland där man ville avgöra vem som var bäst inom skogshuggaryrket. Det här vidareutvecklades sedan till att bli professionella tävlingar i timmersport.

Inom sporten finns de sex grenarna hot saw, underhand chop, stihl stock saw, springboard, single buck och standing block chop där tre genomförs med yxa, två med motorsåg och en med såg.

Källa: Stihl timbersports series

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.