Avhopp kan leda till förnyelse

Uppdaterad
Publicerad

Avhoppen från landstingsfullmäktige är inte bara negativa, de gör också plats för yngre förmågor som 23-årige Oscar Sjökvist som gör sin första sittning på måndag.

Den här veckan har vi berättat om de många avhoppen från landstingsfullmäktige i Dalarna och de följder för demokratin som det kan medföra. Men att förtroendevalda lämnar landstingspolitiken är inte bara av ondo.

Vi har träffat Oscar Sjökvist som på måndag gör sin första sittning i landstingsfullmäktige.

Dalarna – halva mandatperioden

–Jag ser mycket nytt och spännande framför mig, säger Oscar Sjökvist (C) från Borlänge.

Fokus på ungas hälsa

På måndag tar han ledigt från studierna till personalvetare för att göra sin allra första sittning som ersättare i landstinget Dalarna. Han vill fokusera på ungas hälsa och eftersom han har ett funktionshinder och är rullstolsburen, så är också de frågorna i fokus.

– Men den här första gången tror jag mest att jag kommer att lyssna och lära.

Sänker medelåldern i fullmäktigesalen

Med sina 23 år kommer han att sänka medelåldern i fullmäktigesalen. Snittet ligger omkring 59 år. Hälften av ledamöterna är över 60 år och bara två är under 30.

SVT Nyheter Dalarna har de senaste dagarna rapporterat om den stora skara förtroendevalda som valt att lämna landstingsfullmäktige hittills den här mandatperioden.

Inte bara negativt med avhoppen

Det finns demokratiska problem när det blir många avhopp. Men på Centerpartiet så ser man också att det finns åtminstone en positiv effekt när ledamöter och ersättare lämnar.

– Det är inte bara negativt, det innebär ju också att det kommer in nya människor, och yngre människor, säger Anki Enevoldsen som är partisekreterare för Centern i landstinget.

– Vi behöver en bra mix och vi behöver alla åldrars erfarenheter.

Vill inte bli den unge politikern

Oscar är inte orolig att han inte kommer att få göra sin röst hörd. När han blivit tillräckligt varm i kläderna, hänger det bara på hur bra han argumenterar för sin sak. Och han vill inte att han enbart ska ses som den ”unge” politikern.

– Jag kan nog ge en egen synvinkel. Men inte bara utifrån att jag är ung, utan utifrån mina erfarenheter och vem jag är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – halva mandatperioden

Mer i ämnet