De många avhoppen hotar demokratin och sållar i förlängningen bort vissa människor från de politiska församlingarna. – Vi får bara en viss sorts personer som blir politiker, och så vill vi inte ha det, säger David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs universitet. Foto: SVT

”Dalarna måste analysera avhoppen”

Uppdaterad
Publicerad

Avhoppen bland landstingspolitiker har ökat markant den här mandatperioden, det har SVT Nyheter Dalarna berättat tidigare. Det här är ett problem som bör tas på allvar anser forskare på området.

Det har bara gått två år den här mandatperioden. Men redan har 44 ledamöter och ersättare i landstinget Dalarna tackat för sig. David Karlsson som forskar om politiker i kommuner och landsting vid förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet, förvånas över antalet:

– Det är ovanligt många avhopp så här tidigt i perioden.

Dalarna – halva mandatperioden

–Jag tycker att man i Dalarna ska fundera över vad det här betyder och analysera vilka det är som har hoppat av och varför, säger David Karlsson.

Dalarna avviker

Det finns en tendens till en liten ökning av politikeravhopp generellt i  Sverige. Ofta har den en koppling till Sverigedemokraterna där många helt nya och oerfarna politiker tagit plats i fullmäktigeförsamlingarna och ganska snabbt lämnat sina uppdrag.

Men det är inte så det ser ut i Dalarna.

Här är det socialdemokraterna som är fullmäktiges största parti som har de flesta avhoppen. 12 stycken ersättare och ordinarie ledamöter har lämnat fullmäktige.

Miljöpartiet, som är en av de minsta partigrupperna, har tappat många ersättare sett till sin storlek. Åtta stycken har hoppat av hittills.

I övrigt är det inget parti som sticker ut.

Foto: SVT Design

Men i SVT Nyheter Dalarnas granskning ser vi också att de flesta avhoppen, ungefär hälften, gjordes under 2015. Ett år som präglades av stora utmaningar och tuffa beslut om sparpaket och nedskärningar i vården.

Lite tack

– Det finns en bild av att politikerna har ett glassigt uppdrag med många förmåner och mycket makt. Men de flesta av våra landstingspolitiker är fritidspolitiker, vanligt folk och det finns väldigt få ekonomiska eller andra belöningar och ganska lite tack om man gör något bra, menar David Karlsson.

Får en speciell sorts politiker

Vad händer då med demokratin när så många väljer bort landstingspolitiken? Enligt David Karlsson leder avhoppen till en sållning av vilka som är politiker.

– Det blir en viss sorts människor, som är etablerade i livet och ofta är äldre och som kan leva med de här villkoren, medan yngre människor i karriären och med familj, sållas ut.

–Så vill vi ju inte att demokratin ska se ut, konstaterar David Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – halva mandatperioden

Mer i ämnet