Kritiken mot trampolinhall – sexårige Axel fick bäras

Klagomål från funktionsnedsatta när en ny nöjesattraktion öppnat i Borlänge. Sexårige Axel, som sitter i rullstol, fick bäras för att kunna ta sig fram till trampolinhallen.

För bara ett par veckor sedan fick Borlänge en ny nöjesattraktion, där man kan hoppa på studsmattor inomhus. Men nästan direkt kommer klagomål från funktionshindrade. Både entrén och toaletten är visserligen handikappanpassade, men till själva hoppområdet går det inte att ta sig med rullstol.

Ville hoppa studsmatta

Sexårige Axel sitter i rullstol, men älskar att hoppa studsmatta.  Även Axels båda syskon gillar studsmattan och när familjen såg om den nya attraktionen i Borlänge på nätet så tänkte de att det kunde vara en bra idé att åka dit. På hemsidan står också att ”alla kan hoppa utifrån sin förmåga”.

TV: Se glädjen när rullstolsburne sexåringen Axel tandemhoppar på studsmattan hemma

Trots att både entrén, receptionen och toaletten är tillgängliggjord för rullstolar, så gick det inte att ta sig den sista biten fram till själva hoppmattorna. Det slutade med att Axel fick bäras sista biten för att överhuvudtaget kunna hoppa.

– De har gjort en miss helt enkelt, säger Hanna Perols som är mamma till Axel.

– Jag önskar att de sätter in en hiss där. Det finns plats, det såg jag när jag var där.

Rullstol ”en säkerhetsrisk”

SVT Dalarna sökte ansvariga hos företaget Yoump för en intervju, men fick inte träffa någon. Istället kom ett e-mail med förklaringen att det är för smalt ytrymme vid studsmattorna för att man på ett säkert sätt ska kunna köra rullstol där, och en rullstol kan också utgöra en säkerhetsrisk för andra hoppande i den annars madrasserade miljön.

LÄS ÄVEN: Ulrika fick inte se sina barn hoppa trampolin – nöjeshallen saknar hiss

Borlänge kommuns byggkontor har godkänt anläggningen i det här skicket men säger nu att de ska göra ett tillsynsärende, dvs titta på frågan igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer