Foto: Ulrika Arvidsson/Privat, TT

Trampolinparken saknar hiss – Ulrika fick inte se sina barn hoppa

Uppdaterad
Publicerad

När Ulrika Arvidsson skulle ta med sina barn till den nyöppnade trampolinparken Yoump i Borlänge blev det stopp i entrén. Byggnaden saknar hiss och Ulrika kunde därför inte ta sig upp med sin rullstol.

– Jag skulle titta på när mina barn hoppar men fastnade nere i receptionen och fiket. Längre än så kom jag inte – det är trappor upp till allt. Det är tråkigt att inte kunna se mina barn, säger Ulrika Arvidsson.

När hon frågade personalen om det fanns någon hiss fick hon svaret att det inte köpts in någon eftersom man inte får använda hiss om det skulle börja brinna i byggnaden.

– Men då kan man ju aldrig ha hiss i någon byggnad, så det är en jättekonstig motivering, säger Ulrika Arvidsson.

”Det här kommer jag inte godta”

Personalen berättade också att de vid ett tidigare tillfälle hade burit upp en annan person som var rullstolsburen som då fick sitta på en stol uppe vid trampolinerna.

– Men det vill ju inte jag, så ska det inte behöva vara att de ska bära upp mig till en stol så jag får sitta fast där som ett fån. Jag förväntar mig inte att hela världen ska anpassa sig men det här var så tråkigt, det här kommer jag inte godta, säger Ulrika Arvidsson.

LÄS MER: Kritiken mot trampolinhall – sexårige Axel fick bäras

Bjöd på kaffe som tröst

I receptionen tyckte personalen också att det var tråkigt att Ulrika inte kunde se när barnen hoppade. Som tröst bjöd de på kaffe.

– Men jag kom ju inte hit för att dricka kaffe, jag kom hit för att se när mina barn hoppar, säger Ulrika.

– Jag tycker det är ett dåligt tänk. Även utanför byggnaden när jag skulle parkera: Det fanns en handikapparkering men den stod det en massa cyklar på så jag fick ställa mig längre bort på en annan parkeringsplats.

Trampolinparken beklagar

Emmy Häggkvist, marknadschef på Yoump, beklagar om någon känt sig orättvist behandlad, men menar att man inte får ha en hiss till trampolinområdet av säkerhetsskäl.

  – Det finns en risk att rulla ner på bl.a. en trampolin, ner i vårt skumgummihav eller vår luftkudde. Det bryter även mot andra säkerhetsregler och utgör en fara inte bara mot den som sitter i rullstolen utan även mot de som hoppar i vår park.

Har inte lyckats anpassa

Företaget har försökt att få till en lösning där föräldrar i rullstol kan sitta i ett café och se barnen, men att lokalen inte har kunnat anpassas till detta.

– På grund av det har vi anpassat så att vår personal ska kunna hjälpa till. Som rullstolsburen ska du få hjälp att komma upp till trampolinerna och ta del av området utan rullstol.

Företaget erbjuder även en instruktör som kan hjälpa barnen om inte den rullstolsburne föräldern kan följa med.

– Vi vill att alla ska kunna vara hos oss . Vi är öppna för feedback om hur vi kan förtydliga det här mer så att ingen ska känna sig orättvist behandlad i framtiden, säger Emmy Häggkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.