Banker om åldersgräns: ”Fler ger sina barn ett kort”

Uppdaterad
Publicerad

Då flera av de stora bankerna har tagit bort den nedre åldersgränsen ser de en ökning bland barn som får bankkort – en utveckling som troligtvis inte kommer att stanna av.

– Jag tror att vi kommer att se ett ökat antal, för det är ju den typen av betalningshantering som sker i samhället i dag, och barnen måste ju följa med även de, säger Linda Jonsson, bankchef på Swedbank i Falun.

Åldersgränsen borttagen

Fyra av Sveriges fem största banker har numera ingen nedre åldersgräns för bankkort – det är upp till föräldrarna att avgöra när barnet är redo.

”Sverige blir allt mer kontantlöst och fler väljer därför att ge sina barn ett kort.”, svarar SEB när SVT Dalarna frågar om användandet av kort bland barn.

Handelsbanken har en nedre åldersgräns på nio år: “En trend är att barn och deras föräldrar allt mer efterfrågar våra produkter och tjänster inom betalningar, och då främst bankkort och Swish.”.

6-åring med bankkort

– Vi har sett en ökning av förfrågan om bankkort till barn och jag tycker det är bra att barn skolas in tidigt i digitalt pengabeteende. Min dotter fick bankkort när hon var sex år, barn förstår mer än vad man tror, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och fortsätter:

– Det viktiga är att de förstår att se kortet som en värdehandling och att man till exempel inte ska ge ut koden till någon. 

Hos Swedbank ser de en ökning av kortanvändandet totalt och den tydligaste ökningen är bland kunder i 13-årsåldern.  För fem år sedan tog de bort den nedre åldersgränsen.

– Det var många föräldrar som ville ge sina barn kort i de yngre åldrarna då och jag tror att utvecklingen i samhället har gjort att vi har valt att ta bort den, för det handlar om att följa med i dagens utveckling, säger Linda Jonsson på Swedbank.

Ansvaret ligger hos föräldrarna

Men är de barnen i 8-10 årsåldern verkligen mogna för bankkort?

– Jag kan ju inte svara på om de är det eller inte. Om föräldrarna anser att de kan det och har en förståelse för ekonomi då tycker jag att de kan hantera det, men det är ju föräldrarnas ansvar att avgöra vilka barn som får bankort, säger Linda Jonsson.

Nordea påpekar också att det är föräldrarna som har ansvaret: “Vi har sett att antalet kort i barnsegmentet ökat något. Det är dock viktigt att föräldrarna stöttar barnet och förklarar hur det funkar och följer upp hur det går.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer