Så lär du barnen värdet av pengar

Uppdaterad
Publicerad

I ett samhälle som blir allt mer digitalt där man använder elektroniska betaltjänster som gör att pengar blir till siffror på en skärm, istället för kontanter i handen, kan det bli viktigare att lära barn vad pengar handlar om.

Flera av de stora bankerna ser en ökning bland antalet barn som får bankkort. Elin Helander är kognitionsvetare och har tidigare jobbat med hjärnforskning på Karolinska institutet. Hon har också skrivit en bok om pengar och sparande och hon tror att det är bra att barn får bankkort.

– Det är så våra betalningsmedel ser ut i dag. Vi har inte lika mycket kontanter som förr och kollar man på hur trenden ser ut är det med stor sannolikhet så att vi inte kommer att ha kontanter alls i framtiden och då är det jättebra att vi förbereder barnen på det livet, säger hon.

Starta klippet ovan för att höra Elin Helanders tre bästa tips till föräldrar – för att få barnen att förstå värdet av pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.