Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I kroppen min” gör turnépremiär i Borlänge i veckan. Hör barndomsvännen Mats Björke om den starka lokala förankringen i staden och att komponera pjäsens musik. Foto: Anton Ånell/SVT

Barndomsvännen står för musiken när Kristian Gidlunds ord kommer hem till Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

När pjäsen I kroppen min, baserad på Kristian Gidlunds texter, ger sig ut på Sverigeturné står två slutsålda kvällar i hemstaden först på schemat. Och för musiken står barndomsvännen och musikern Mats Björke.

Borlängesonen och trummisen Kristian Gidlund diagnosticerades med cancer 2011, och började snabbt samla sina tankar om livet och döden på bloggen I kroppen min. I somras spelades en pjäs baserad på texter från bloggen på Parkteatern i Stockholm.

Nu är det dags för en turné på scener runtom i landet.

När turnén har nu har sin premiär i Borlänge är det nästan på dagen tio år sedan Gidlund gick bort i cancer 2013.

Barndomsvännen: ”Oerhört ärofyllt”

Kristian Gidlund och Mats Björke var barndomsvänner och turnerade senare i livet sida vid sida med sina respektive band Sugarplum Fairy och Mando Diao. Nu komponerar och spelar Björke musiken som tonsätter Gidlunds texter i pjäsen.

– Det var familjens idé att jag skulle komponera musiken. Så det har varit oerhört ärofyllt, säger Björke.

Björke berättar att musikskapandet för pjäsen ofta kom lätt för honom – som att han har skapat något nytt tillsammans med sin gamle vän.

– Det har varit sådana positiva stunder av glädje i skapandet för mig. Det viktiga nu är att hela landet ska få se den här föreställningen.

Vem var Kristian Gidlund?

Kristian Gidlund föddes 21 september 1983 i Borlänge. Han växte upp i stadsdelen Kvarnsveden.

Gidlund spelade trummor i popbandet Sugarplum Fairy som slog igenom stort 2004 med hitlåten Sweet Jackie. Bandet sålde över 100 000 album och nominerades till flera priser under sin karriär.

2011 diagnostiserades Kristian Gidlund med cancer i magsäcken. Medan han slogs mot sjukdomen samlade han betraktelser om livet och döden på bloggen I kroppen min som fick miljontals besökare. År 2013 samlades en del av materialet från bloggen och andra texter i en bok.

17 september samma år avled Kristian Gidlund i cancer. Enligt egen önskan begravdes han på Norra Griftegården, ett stenkast bort från barndomshemmet i Kvarnsveden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.