Vägen stängdes av under insatsen eftersom det bedömdes att det fanns fara för allmänheten att vistas kring fastigheten. Foto: SVT

Barrikaderade sig och sköt mot poliser – man åtalas för försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas den man som i december barrikaderade sig med vapen på en adress i Malung-Sälens kommun och sköt från fastigheten med hagelgevär. Mannen, som suttit häktad sedan händelsen, åtalas för försök till mord och sabotage av blåljusverksamhet.

Det var några dagar innan jul som polisen larmades till en adress norr om Malung där en man med vapen barrikaderat sig.

Närboende evakuerades, vägen intill fastigheten stängdes av och personer i området uppmanades att hålla sig inomhus.

Nu åtalas mannen, som är i 30-årsåldern, vid Mora Tingsrätt misstänkt för försök till mord och sabotage av blåljusverksamhet. Mannen ska enligt åtalet ha skjutit med ett skarpladdat hagelgevär ut från fastigheten där flera poliser befann sig under insatsen och också skjutit ned polisens drönare som användes i insatsen.

Mannen själv har, enligt stämningsansökan, erkänt att han avfyrat skott och skjutit mot drönaren, men han förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisinsatsen och hör polisens insatschef Jonas Häll berätta om hur de använde förhandlare för att få den beväpnade mannen under kontroll. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.