Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se japanska baseboll-spelarens fullträff – slår bollen rakt i kameralinsen Foto: SVT

Här tränar japanska tolvåringar baseboll i Leksand – ”Mycket gräs och lite cement”

Uppdaterad
Publicerad

Sex tolvåriga basebollspelare från Japan är just nu på besök i Leksand. I en veckas tid ska de spela och träna med och mot bland andra Leksandsungdomar – ett äventyr som blivit möjligt tack vare svensk-japanske Melvin Tsuruga.

– Det är mycket gräs här i Sverige, i Japan är det mer cement, säger Melvin Tsuruga.

Han killen som tagit med sina spelkamrater från hemstaden Tokyo med hjälp av Siljan-Japanstiftelsen. Melvin har sina rötter i Leksand och när han var här på besök hos sin mormor och morfar för tre år sedan fick han träna med traktens baseball-lag, Leksand Lumberjacks. I Japan är baseboll en nationalsport och Leksand är ett av Sveriges starkaste basebollfästen.

Nu har han återvänt igen med förstärkning av fem killar från sitt lag Peppers, för att återigen träna och spela med det lokala laget.  

Baseball förenar

– Det som är kul med baseboll i Sverige är att det inte finns så många lag, så då känner man de flesta som spelar. Baseboll behöver spridas i Sverige. Det är en massa som pratar om brännboll men det är ingenting mot baseboll, säger Jakob Nordling från Leksand Lumberjacks. 

I klippet kan du se hur det gick på träningen med de Japanska gästerna – och hur det gick till när SVT:s kamera får en fullträff rätt på linsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.